Scheidingsangst met momenten

Scheidingsangst op momenten thuis na de schoolstart. Mijn zoontje heeft veel nood gehad aan veiligheid, nabijheid en huilen om te ontladen op het moment van afscheid in de klas.
.
Het weekend na deze schoolweek merkte ik dat dit vaak terugkwam. Zo wou hij enkel ‘mama’ om hem onder te stoppen in bed, vroeg hij extra veel aandacht en speltijd ‘mama mij spelen’ en kwamen de tranen toen ik zei dat ik even wegging.
.
Het ging zo:
.
🧑🏻Schatje. Ik ben even weg vanavond en papa zal met jou spelen en bij jou blijven.
👦Nee! Mama mij blijven! (Tranen kwamen meteen en hij strekte zijn armpjes naar me uit)
🧑🏻Ja, ik weet het. Je wilt graag bij mij blijven.
.
Ik pak hem vast en laat de grote tranen eerst over mijn schouders rollen. Dan geef ik hem aan zijn papa die hem liefdevol op zijn schoot vast neemt.
.
👦 Nee! Nee! Nee! (Boos en heel verdrietig)
🧑🏻(Ik kijk hem aan en zeg niets)
👦Huilt, huilt en huilt
🧑🏻(Ik blijf geknield bij hem aanwezig)
.
Na 5 minuten vermindert het huilen en zegt hij ‘Oké mama’. We gaan samen naar de gang en ik doe mijn schoenen aan. Ook mijn jas en die gebruik ik om even mijn hoofd te verstoppen.
.
🧑🏻Ik ben weg!
👦(Begint meteen te gieren van het lachen)
🧑🏻(Lachen – check! Dus herhalen)
.
En dan ga ik weg. Hij zwaait me vrolijk uit.
.
Scheidingsangst aan de school kunnen we ook nadien helpen verwerken. Het komt erop neer zoveel mogelijk tranen daarrond uit te nodigen en te ontvangen. En die momenten bewust te proberen zien. Wanneer ze de grootste bagage via tranen konden kwijt geraken, is lachen via scheidingsspel nog een leuke extra. Wanneer ze lachen, weet je dat je goed zit en de pijnlijke plek geeft wat het nodig heeft.

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.