Maar ik heb nog honger…

Mijn zoontje (3 jaar) heeft deze avond met ons meegegeten, en dronk ook melk. We speelden op de mat samen met de blokken en de paardjes.

Hij was die dag naar de onthaalmoeder geweest, en kwam enthousiast en boordevol energie thuis. Ik merkte ook wel dat hij moe was.

Dus we hielden de normale routine aan. Hij speelde nog wat, at, kreeg een verhaaltje… maar zelfs tot in bed bleef hij vol energie. Je kent het wel. Het is dan precies dat er mieren in zijn broek zitten, en hij niet kan stilzetten.

Hij ligt neer en draait van de ene kant op de andere. Ik lig bij hem en observeer hem in stilte. Zo zal hij niet in slaap kunnen vallen, en ik verwacht (stiekem hoop ik) dat hij me nog wat zal vragen zodat ik een liefdevolle grens kan stellen. Ik voel namelijk dat er nog wat spanning zit, en hij dit liever kwijt is voor hij zijn oogjes dicht doet.

En ja hoor. Ineens na wat gewriemel.

Zoontje: “Mama, maar ik heb nog honger.”

Mama: “Heb jij nog honger?”

Zoontje: “Maar ik heb echt nog honger.”

Er zijn dagen waarop ik weet dat hij de behoefte aan honger niet vervuld is, maar vandaag zijn er meerdere signalen (gewriemel, ‘druk doen’, drukke dag bij de onthaalmoeder met een schommelincident) die wijzen op mogelijks opgestapelde spanning. Dus ik ga niet in op zijn verzoek.

Mama: “Lieve schat, ik ga je nu geen eten meer brengen.”

Zoontje: “Ma, ma…”

Mama: “Het is bedtijd liefje. We gaan nu slapen.”

Zoontje: “Nee! Ik wil niet slapen.”

Hij wordt instant kwaad en begint dan heel hard te huilen. Ik blijf bij hem en houdt hem liefdevol vast tijdens zijn huilbui. Die duurt nog geen twee minuten. Dan geeuwt hij, en valt hij in een diepe slaap.

Ik hanteer geen regels over wel of niet meer eten net voor bedtijd, maar stem af met mijn kind en de situatie op dat moment. Soms kies ik daar wel voor, omdat hij een ware behoefte heeft aan eten. Soms is die behoefte een ‘willetje’ ofwel ‘een vraag naar een liefdevolle grens’ om tegen te kunnen ontladen. Dankzij ontlading kan hij de spanning kwijt om dan ontspannen in slaap te vallen.

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.