Lastig gedrag is een cadeautje

Mijn dochter (6j) kwam deze avond thuis van een blijkbaar lastige dag. Ze had het heel erg lastig en dat kon ik duidelijk merken. Ze duwde haar broertje, ze gooide haar eten op de grond, ze kon niet verdragen dat ik haar aanraakte, ze reageerde bitsig en kortaf. Zo zocht ze verscheidene keren grenzen op om te kunnen losbarsten.

Het was pas toen we boven in de badkamer waren, dat de grens die ik stelde ook effectief de trigger was om los te barsten. Ze wou niet in bad. Ik bleef op de grens staan, waarna ze zich op de grond gooide en heel hevig tekeer ging en hard begon te huilen. Oef, dat moest er even uit.

Na de hevige huilbui kwam ze bij me zitten. Ik mocht ze nu wel knuffelen. Daarna ging ze in bad. Ik ging naast ze zitten aan de badrand:

Mama: ‘Lastige dag hé vandaag.’

Dochter: (knikt van ja). ‘M. en M. spelen niet met me. Niemand wil met me spelen. Ik was alleen en daar word ik verdrietig van.’

Mama: (aha, ik luister in stilte)

Dochter: (vervolgt) ‘Ik ben de kleinste van de klas. Ik heb 3 stickers gekregen van de juf. M. en M. geen enkele. Ik wil ook een Slinky. Vroeger had ik dat, zo’n kleintje. De juf heeft dat ook in de mand liggen in de klas. Ik zou zo graag een nieuwe jurk willen van Elza. En ik zou zo graag naar de knutselklas willen op de gele dag. M. en M. gaan ook. Maar mama, wie is dan de juf? Wat maken ze dan daar?’

Amai, wat een waterval aan informatie. Het was duidelijk waarom ze zoveel spanning voelde in haar lijfje: er hielden haar zoveel dingen bezig. Ik was dankbaar dat ze de spanning had kunnen ontladen, en daarna in staat was om te delen wat er allemaal in haar omging.

Wanneer we lastig gedrag zien als een uitnodiging voor hulp en verbinding, dan komt daar vaak heel veel moois uit. Het lastig gedrag afkeuren of begrenzen zonder de gevoelens daarbij te erkennen en je kind in veiligheid en liefde ontvangen, leidt vaker tot het opkroppen ervan.

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.