In het verkeer…

Veiligheid in het verkeer. Deze ochtend gebeurde iets wat me aan het denken zette en wat – vanuit aware parenting – een extra bescherming kan vormen voor onze kinderen in het verkeer.
.
We gingen met de fiets samen op weg. Zowel mijn dochter (bijna 5j) en mijn zoon (bijna 3j) wouden zelf (loop)fietsen. En zo gebeurde het. Onderweg gaf ik informatie en vertrouwen.
.
🧑🏻Oversteken doe je best te voet en rustig. Dan vallen we niet.
🧑🏻Ga maar voorop. Ik zie je dadelijk op het einde van de straat.
.
Op een bepaald moment staan we op het punt over te steken aan het zebrapad. Er komt in de verte een auto af. Ik maakte oogcontact met de bestuurder en zag ook de auto vertragen en nog slechts stapvoets rijden richting zebrapad.
.
🧑🏻Die auto gaat voor ons stoppen. Ik maak plaats voor jullie. Kom maar mee.
👧🏼Nee. (En mijn dochter maakt geen aanstalten)
👶🏻 (Blijft eveneens staan en wacht af)
🧑🏻Oké. Jullie willen de auto helemaal zien stoppen hé om zeker te zijn dat het veilig is?
👧🏼 (Knikt)
.
We wachten tot de auto helemaal tot stilstand is gekomen en steken dan over en zwaaien 👋 naar de bestuurder. 🤗
.
Hier had ik ook kunnen zeggen dat het echt wel oké en veilig is om over te steken, maar ik deed het niet. Ik bleef bij hun gevoel en gaf het volledige zeggenschap. Ons gevoel beschermt ons steeds en geeft ons signalen, en dat hier dus letterlijk. Later – wanneer ze groter zijn en alleen op pad gaan – hoop ik dat ze eveneens zullen wachten of stoppen, ook al zeggen hun vriendjes: ‘Kom maar hoor’. Wat ze nu (en later) voelen is echt en hoe meer we ze bij hun gevoel laten zijn, hoe sterker ze hierop later zullen vertrouwen.

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.