Aan de deur van het klasje…

De tweede schoolweek is voorbij. Waar ik de eerste week mezelf én mijn zoontje had voorbereid op afscheid, bleek het de voorbije tweede week moeilijker te zijn afscheid te nemen.
.
Het ging zo aan de deur van het klasje:
.
👦 Ikke wil niet (met een pruillip erbij)
🧑🏻Je wilt niet
👦Ikke mama blijven
.
Ik zit bij hem en neem hem innig vast zonder veel te zeggen. Van de omhelzing maak ik zelf gebruik om diep in en uit te ademen. Oké voel ik. Ik heb ruimte om emoties te ontvangen.
.
Voorlopig komen er bij hem geen tranen. Hij kijkt beetje weg en oogcontact met hem lukt eerst niet. Wanneer hij de omhelzing versoepelt, zoek ik oogcontact. Dan stip ik voorzichtig het afscheid opnieuw aan terwijl ik hem vasthoud en aankijk.
.
Daar zijn de tranen… en de boosheid.
👦 Nee mama! (schreeuwt hij nu)
🧑🏻Ik ben hier schat. Dit is lastig hé.
.
De tranen vloeien. Ik ben dankbaar dat ze komen. Hij houdt me in een angstvallige greep en is niet van plan me te lossen. De tranen stoppen. Opnieuw zoek ik contact en vertel ik dat hij bij de juf kan gaan. Geen beweging.
.
Er komt een juf van het Stibo aan. Ze neemt de tijd en komt rustig bij ons zitten. Ze maakt ruimte zowel voor hem als voor mij om helemaal mijn gevoel te volgen. Zo neem ik samen met haar een volgend stapje.
.
Na momenten van de trigger beetje verhogen en telkens weer de emoties errond ontvangen, staan we daar met ons drie. De juf heeft hem vast aan zijn poepje, zijn hoofdje en handjes zijn bij mij. Zo staan we daar samen hem te omarmen en hij huilt, zeker wel 20 minuten.
.
Ik ben ervan overtuigd dat lang en veel huilen helpt om de spanningen en emoties rond afscheid te verwerken. Wanneer die erkend worden, dan zetten onze kindjes zelf de stap.
.
We kunnen onze kindjes voorbereiden op de schoolstart, hun emoties ontvangen tijdens het afscheidsmoment maar ook nadien kunnen we ze nog helpen emoties errond te verwerken. Het is immers niet steeds mogelijk dit tijdens het afscheid te doen en dat is oké.

Leave a comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.